• יו"ר: פרופ' דמטריוס קרוסיס
  • מזכיר: ד"ר רוני מילוא
  • גזבר: ד"ר עדי וקנין
מחקרים

חולי טרשת נפוצה מתקדמת נמצאים בסיכון למחלת קורונה קשה

מבין גורמי הסיכון לתחלואה קשה בעקבות נגיף הקורונה בחולי טרשת נפוצה ניתן למנות טרשת נפוצה מתקדמת, טיפול עם נוגדי CD20, מין זכר ומוגבלות קשה

טיפול נמרץ. צילום: אוליביה פיטוסי/ פלאש 90

ידוע כי מאפיינים דמוגרפיים וקליניים מסוימים, כולל השימוש במספר טיפולים משנים מחלה (DMTs: disease-modifying therapies) בחולי טרשת נפוצה, נקשרים עם חומרת מחלת הקורונה. עם זאת, יש צורך בחקירה מקיפה של קשרים אלה במדגמים בינלאומיים גדולים.

במחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת 'Neurology Neuroimmunology & Neuroinflammation', החוקרים אספו נתונים דמוגרפיים/ קליניים על חולי טרשת נפוצה מ-27 מדינות. משתתפי המחקר שנכללו היו עם חשד/אבחנה לנגיף הקורונה (COVID-19). תוצאי חומרת מחלת הקורונה (אשפוז, אשפוז ביחידה לטיפול נמרץ, צורך בהנשמה מלאכותית, ותמותה) הוערכו באמצעות multilevel mixed-effects ordered probit ורגרסיה לוגיסטית, תוך תקנון לגיל, מין, מוגבלות ופנוטיפ הטרשת הנפוצה. החוקרים ערכו השוואה פרטנית בין ה-DMTs השונים עם Glatiramer acetate, ו-Anti-CD20 DMTs עם DMTs אחרים מאוגמים ועם נטליזומאב.

בסך הכל נאספו לצורך המחקר 5,648 חולים, כאשר 922 (16.6%) מתוכם היו חשודים לקורונה, ו-4,646 (83.4%) אובחנו עם קורונה מאומתת. מתוצאות המחקר עולה כי מין זכר, גיל מבוגר, טרשת נפוצה מתקדמת (progressive MS) ומוגבלות חמורה יותר נקשרו עם מחלת קורונה קשה יותר. בהשוואה עם glatiramer acetate, הטיפול עם אוקרליזומאב ועם ריטוקסימאב נקשרו עם הסתברויות גבוהות יותר לאשפוז (4% [רווח בר-סמך של 95% 1-7] ו-7% [רווח בר-סמך של 95% 4-11]), אשפוז ביחידה לטיפול נמרץ/ קבלת הנשמה מלאכותית (2% [רווח בר-סמך של 95% 0-4], ו-4% [רווח בר-סמך של 95% 2-6]), ותמותה (1% [רווח בר-סמך של 95% 0-2] ו-2% [רווח בר-סמך של 95% 1-4]) (השפעות שוליות מנובאות). כמו כן, חולים שלא טופלו היו בעלי הסתברויות גבוהות יותר ב-5% (רווח בר-סמך של 95% 2-8), 3% (רווח בר-סמך של 95% 1-5), ו-1% (רווח בר-סמך של 95% 0-3) ל-3 דרגות החומרה המתאימות של מחלת הקורונה, לעומת glatiramer acetate. בהשוואה עם DMTs מאוגמים אחרים ועם נטליזומאב, הקשרים של אוקרליזומאב וריטוקסימאב עם חומרת מחלת הקורונה היו גם כן בולטים יותר. כלל הקשרים המשיכו או הועצמו תחת הגבלה לחולי קורונה מאומתים.

לסיכום, החוקרים ערכו אנליזה על מערך הנתונים הבינלאומי הגדול ביותר עד כה במתאר עולם אמיתי שנאסף על חולי טרשת נפוצה עם חשד/ אבחנה של קורונה. ממצאי החוקרים מאשרים כי טיפולים נוגדי CD20 (אוקרליזומאב וריטוקסימאב), וכן גם מין זכר, גיל מבוגר, טרשת נפוצה מתקדמת ומוגבלות קשה יותר, נקשרו עם מהלך חמור יותר של מחלת הקורונה.

מקור:

Simpson-Yap, S., Pirmani, A., Kalincik, T., De Brouwer, E., Geys, L., Parciak, T., Helme, A., Rijke, N., Hillert, J. A., Moreau, Y., Edan, G., Sharmin, S., Spelman, T., McBurney, R., Schmidt, H., Bergmann, A. B., Braune, S., Stahmann, A., Middleton, R. M., Salter, A., … Peeters, L. M. (2022). Updated Results of the COVID-19 in MS Global Data Sharing Initiative: Anti-CD20 and Other Risk Factors Associated With COVID-19 Severity. Neurology(R) neuroimmunology & neuroinflammation, 9(6), e200021. https://doi.org/10.1212/NXI.0000000000200021

נושאים קשורים:  מחקרים,  טרשת נפוצה,  קורונה,  טרשת נפוצה מתקדמת,  גורמי סיכון,  CD20
תגובות