• יו"ר: פרופ' דמטריוס קרוסיס
  • מזכיר: ד"ר רוני מילוא
  • גזבר: ד"ר עדי וקנין
MS

כיצד המיקרוביום במעי משפיע על תאי מערכת החיסון בחולי טרשת נפוצה?

חוקרים זיהו חיידקי מעי ספציפיים בבני אדם, המבקרים תגובה חיסונית נרכשת, ויכולים להוות יעד טיפולי בחולי טרשת נפוצה

02.10.2017, 14:46
אוכלוסיית חיידקים במעיים (הדמית אילוסטרציה)

מיקרוביוטת המעי מבקרת פעילות של תאי T בכלל הגוף. החוקרים שיערו כי חיידקי מעי משפיעים על הפתוגנזה של טרשת נפוצה (MS), מחלה אוטואימונית הפוגעת במערכת העצבים המרכזית (CNS). במסגרת עבודה זו בוצעה אנליזת מיקרוביום ב- 71 חולי טרשת נפוצה אשר לא מקבלים טיפול ו-71 מקרי ביקורת בריאים.

למרות שלא נצפה שינוי משמעותי באוכלוסיית החיידקים, החוקרים זיהו חיידקים ספציפיים שהיו קשורים באופן מובהק עם טרשת נפוצה. המצאות החיידקים Akkermansia muciniphila ו- Acinetobacter calcoaceticus הייתה מוגברת בחולי טרשת נפוצה. חיידקים אלו גרמו לתגובה פרו-דלקתית בתאים מונונוקלאריים מדם פריפרי אנושי ובעכברים מונוקלונליים. לעומת זאת, הזן Parabacteroides distasonis, אשר נמצא כמופחת בחולי טרשת נפוצה מעודד פעילות נוגדת דלקת, תאי T חיוביים ל-CD4 ו-CD-25 המבטאים IL-10 ותאי T רגולטוריים חיוביים ל-IL-10 ו-FoxP3 בעכברים. כמו כן, השתלת מיקרוביוטה מחולי MS לעכברים נטולי חיידקים גרמה לתסמינים קשים יותר של אנצפלומייליטיס אוטואימונית ניסויית ושיעורים מופחתים של תאי T רגולטוריים חיוביים ל-IL-10 לעומת עכברים שקיבלו מיקרוביוטה של משתתפים בריאים.

מחקר זה זיהה חיידקי מעי ספציפיים באדם אשר מבקרים את התגובה החיסונית הנרכשת ומרמז כי המיקרוביוטה יכולה להוות מטרה טיפולית מבטיחה בטרשת נפוצה.

מקור: 

Cekanaviciute, E. et al.  (2017) PNAS. 82(1),   doi: 10.1073/ pnas.1711235114

נושאים קשורים:  MS,  טרשת נפוצה,  מיקרוביוטה,  מיקרוביום,  תאי T,  תאי B,  Akkermansia muciniphila,  Parabacteroides distasonis,  Acinetobacter calcoaceticus,  מחקרים
תגובות