• יו"ר: פרופ' דמטריוס קרוסיס
  • מזכיר: ד"ר רוני מילוא
  • גזבר: ד"ר עדי וקנין
חדשות

חברת תרופות אמריקאית הקפיצה מחיר תרופה ב-97,000%

אחת מפרשיות ההונאה הגדולות ביותר בהיסטוריה האמריקאית, שבמרכזה שיחוד רופאים וייקור מחירה של תרופה, מתבררת עתה בבית משפט פדרלי

בקבוקון תרופה (צילום: אילוסטרציה)

אחת מפרשיות ההונאה הגדולות ביותר בהיסטוריה האמריקאית, שבמרכזה שיחוד רופאים והקפצת מחירה של תרופה ב-97,000% (!) בתוך 19 שנה, מתבררת עתה בבית משפט פדרלי במדינת פנסילבניה. את הפרטים על מהלכיה המושחתים של חברת התרופות סיפקו לרשויות אכיפת החוק שני עובדים לשעבר של החברה ורק עתה נחשפו מסמכים חסויים על כך.

חברת התרופות שביצעה את ההונאה היתה "קווסטור" (Questor Pharmaceuticals) שנמכרה ב-2014 לחברת Mallinckrodt תמורת 5.6 מיליארד דולר. "קווסטור" ניסתה להגדיל את מכירות תכשיר בשם Gel H.P Acthar – קורטיקוטרופין – שנועד בהזרקה לתוך השריר או מתחת לעור, בין השאר כפי שמפורט בעלון התרופה כהתוויה ל-19 מחלות ומצבים רפואיים ביניהם: הפרעה נדירה של עוויתות ופרכוסים אצל תינוקות ופעוטות עד גיל שנתיים ובמינונים אחרים גם כטיפול בהתלקחויות או על בסיס קבוע אצל אנשים עם זאבת, התלקחויות של טרשת נפוצה (MS), להפחתה בפרוטאינוריה בחולים עם תסמונת נפרוטית אדיופטית, הצטברות אוריאה בדם בשל תפקוד כליות לקוי, טיפול בהתלקחויות אצל הסובלים מ-dermatomyositis מערכתית או פולימיוסיטיס (DM-PM) ומחלות אחרות, בכלל זה מחלות עיניים מסוימות.

בשנת 2000 מחיר בקבוקון של התכשיר הזה היה 40 דולר, אבל השנה כבר תובעת חברת התרופות מספקי שירותי בריאות כמו "מדיקר" 39 אלף דולר לבקבוקון אחד. רק כטיפול בדלקת מפרקים RA הרוויחה החברה כמעט מיליארד דולר בשנה. הוצאות "מדיקר" רק על התכשיר הזה נסקו בתוך שש שנים לכמעט שני מיליארד דולר.

בכתבת תחקיר של CNN שפורסמה בשבוע שעבר, נמסר כי חברת Mallinckrodt לא הכחישה את ההאשמות אבל הסבירה שההונאה נעשתה בטרם רכשה את "קווסטור" כך שהאשמה "רובצת לפתחה".

שני עובדים לשעבר שחשפו את הפרטים המושחתים אמרו כי "זו היתה התרבות שהונהגה בחברה במטרה להשיג במהלכים אגרסיביים יותר מכירות ולהגדיל בתוך תקופה קצרה רווחים".

ל-FDA נמסר כי החברה הציעה שוחד לרופאים כדי שירשמו יותר מרשמים לתכשיר, גם במקרים שלא היתה הצדקה רפואית לטיפול הזה. כמו כן עלו במהלך השנים תהיות לגבי בטיחות השימוש בתכשיר ומעל לכל יעילותו. במסמכי התביעה שבחלקם מבוססים על עדויות של חושפי השחיתות הודגש כי כל המהלכים "נועדו להונות את הממשל".

בכתבת התחקיר נמסר כי יותר מ-80% מהרופאים המועסקים במסגרת שירות "מדיקר" קיבלו כספים ו"הטבות אחרות" מחברת התרופות, וממסמכים שהוגשו לבית המשפט עלה כי "קווסטור" שיחדה בין השנים 2013 ל-2016 288 רופאים שרשמו את התכשיר בסכום כולל של יותר מ-6.5 מיליון דולר שהוצג כ"דמי ייעוץ" או "הרצאה בכנס לשם קידום מכירות". היו רופאים שהוצע להם שוחד בסכום של 124 אלף דולר (הוגדר כמענק מיוחד) לרבעון וגם 75 אלף דולר לחודש אחד. רופא אחר קיבל בונוס של 110 אלף דולר על כך שהרבה בהנפקת מרשמים.

בתחקיר צוטט ד"ר דניס בורדט (Bourdette), ראש המחלקה לנוירולוגיה והמרכז לטרשת נפוצה באוניברסיטת מדעי הבריאות במדינת אורגון שאמר כי "ההתוויות לתכשיר הזה בחלקן שנויות במחלוקת ומתלווה להן ספקות ושאלות רבות. לגבי טרשת נפוצה, למשל, מעט מאוד רופאים שאני יודע עליהם, רשמו Acthar ומעולם לא הבנתי מדוע בכלל עשו זאת. הם לא סיפקו עד היום הסבר לעניין הזה".

נושאים קשורים:  מחירי התרופות,  הונאה,  שוחד לרופאים,  חדשות,  טרשת נפוצה
תגובות